Campagne brandpreventie : ‘In bed brand je enkel van verlangen’

Feuerwehr
Informationskampagne
Autoren-Name: 
Damien Dermaux

14-daagse van de veiligheid focust dit jaar op het thema ‘Roken’

 

Uit onderzoek blijkt dat roken een belangrijke doodsoorzaak is bij woningbranden. De slachtoffers zijn vaak in slaap gevallen in bed of in de zetel tijdens het roken, waarna de zetel of het beddengoed vuur heeft gevat door de sigaret. Daarom willen we met een communicatiecampagne de burger bewust maken van het gevaar van roken in de zetel of in bed.

 

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, duidt het belang van de campagne: 
“Roken is één van de belangrijkste oorzaken van fatale woningbranden. Elk jaar sterven in ons land gemiddeld tien personen die met hun brandende sigaret in slaap zijn gevallen. Met deze opvallende communicatiecampagne willen we rokers bewust maken van het risico voor zichzelf en voor hun huisgenoten, en hen sensibiliseren om hun sigaret niet mee in bed te nemen.

 

De slogan van de campagne is ‘In bed brand je enkel van verlangen’.

 

Je kan het campagnebeeld zien opduiken op sociale media tijdens de 14-daagse van de Veiligheid van 19 september tot 6 oktober 2024. Met  dat beeld proberen we de aandacht van de mensen te trekken en rokers bewust te maken van het gevaar, zodat zij hun gedrag kunnen aanpassen. 
De belangrijkste boodschap is om niet te roken in bed of als je rust in de zetel. Doof ook je sigaret telkens volledig vooraleer je gaat rusten of slapen

 

Deze en andere brandpreventietips vind je terug op www.speelnietmetvuur.be.

 

damien.dermaux@ibz.be